
میزان دستمزد بازیگران مشهور سینمای ایران همیشه مبهم بوده و هیچ ارگان و رسانهای رسما مبالغ دستمزد این بازیگران را اعلام نمیکند.
این
در حالی است که در دیگر کشورهایی که صنعت سینما در آنها توسعه یافته است،
شفافیت مالی بهویژه در مورد دستمزدهای بازیگران و ستارههای سینما وجود
دارد و برای مثال در هالیوود میزان دستمزد بازیگران در هر یک از فیلمهایی
که بازی میکنند «به صورت رسمی» و از طریق نهادها و رسانههای معتبر اعلام
میشود.
منوچهر
محمدی تهیه کننده سینما، در گفتوگویی با هفته نامه تجارت فردا، با گلایه
از وضعیت دستمزدهای برخی بازیگران گفته بود: «دستمزد بازیگران به هیچوجه
با سطح فعلی دخل و خرج و فرمول مالی سینمای ایران همخوانی ندارد. دستمزدهای
چند صد میلیونی بازیگر در مقابل فروش یک میلیاردی فیلمها تهیهکننده را
متضرر میکند و بهطور کلی سینمای ایران در وضعیت خاص اقتصادی به سر
میبرد.»
منوچهر
محمدی یک تهیهکننده پرکار است و بی تردید گفته او میتواند برای بررسی
دستمزد بازیگران سندیت داشته باشد. او به دستمزدهای «چند صد میلیونی»
بازیگران اشاره میکند. پس تا اینجای قضیه ما با اطمینان میتوانیم بگوییم
که در سینمای ایران بازیگر یا بازیگرانی وجود دارند که درآمدشان از یک
فیلم، ۹ رقمی است.
سیدجمال ساداتیان دیگر تهیهکننده سینما نیز در اینباره میگوید: بازیگران نقش اول ۲۵ تا ۳۰ درصد بودجه تولید فیلم را طلب میکنند.
بر اساس گفته ساداتیان و با توجه به میانگین یک میلیارد تومانی هزینه تولید یک فیلم سینمایی در ایران، میتوان به صورت تخمینی گفت که بازیگر نقش اول یک فیلم ایرانی در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان دستمزد میگیرد.
اما فرزاد موتمن کارگردان سینما نیز در اینباره چند رقم مشخص را اعلام میکند. او در عین اینکه میگوید: «ما تا به حال دستمزدهای ۱۸۰ میلیون تا ۲۵۰ میلیون و بالاتر را از بازیگران شنیدهایم.» ادامه میدهد که «از زمانی که برخی تهیهکنندگان تصمیم گرفتند هزینه تولید را بالاتر از آنچه هست اعلام کنند، به عنوان مثال هزینه تولید را دو برابر سرمایه تمامشده اعلام میکردند که به این ترتیب یا یک بانک بزرگ را پشت فیلم میآوردند یا یک بچه پولداری پیدا میشد و ۲ میلیارد روی میز تهیهکننده میگذاشت که فقط ۶۰۰ میلیون آن را باید خرج آوردن یک بازیگر به آن پروژه میکردند.»
تا اینجا میتوان گفت در سینمای کشوری که در آن رسیدن فروش یک فیلم به یک میلیارد تومان جشن گرفته میشود، بازیگر ۶۰۰ میلیون تومانی وجود دارد و ناهمگونی وضعیت اقتصادی سینما از همین نقطه خود را نشان میدهد.
در صنعت سینما به صورت متر و معیار، چند شاخص وجود دارد که دستمزد بازیگرها براساس آنها تعیین میشود: تجربه، توانمندیهای بازیگر، شهرت و محبوبیت، سختی و دشواری نقش، مکان فیلمبرداری، نیاز به تغییرهایی همچون لاغری، چاقی و … در بازیگر برای ایفای نقش و … . اما این همه موارد نیست.